Equilor Afrika Befektetési Alap (megszűnt)

Befektetési politika Jellemző adatok Közzétételek
 

A befektetési alap célja


Az Equilor Afrika alap célja, hogy az afrikai kontinens vezető vállalatainak és az itt érdekelt globális vállalatok teljesítményéből úgy részesüljön, hogy ezzel hosszabb távon a világ fejlettebb régióinak jövedelmezősége feletti profitot biztosíthasson befektetőinek.
 
Az Alap benchmarkja: 70% RMAX + 30% MSCI EFM Afrika Index
 

Széles földrajzi diverzifikáció


A portfolió részét képezik egyrészt a térség vállalatainak teljesítményét tükröző ETF-k és egyedi részvények, másrészt olyan nemzetközi vállalatok részvényei, amelyek árbevételének legalább 30%-a a térségből származik. A legfontosabb helyi piacok: elsőként a térség legfejlettebb részvénypiaca, Dél-Afrika (a teljes afrikai kapitalizáció 76%-a), valamint egyes nagyobb részvénypiacok: Nigéria, Egyiptom, Marokkó, Kenya. Az alap döntően a tőzsdéken jegyzett leglikvidebb részvényeket vásárolja, valamint olyan ETF-ekbe fektet, melyek ezen piacok teljesítményét tükrözik. Az Afrikában érdemben érdekelt  vállalatok részvényei jellemzően a következő tőzsdéken forognak: USA, Egyesült Királyság, Hollandia, Kanada.

Aktív portfóliókezelés


A portfolió kezelése aktív szemléletű, kedvező időszakokban jelentősebb mértékű afrikai részvénykitettséggel rendelkezik, ugyanakkor kedvezőtlen tőkepiaci klíma esetén védekező stratégiát folytat, melynek megvalósítása érdekében a kockázati kitettséget minimalizálja. A piacra lépés több támogató tényez? együttállása esetén valósul meg. A fundamentális elemeken (kellően nagy kapitalizáció, növekvő eredmény-dinamika, kedvez? értékeltségek és szektorális helyzet), túlmenően fontos szerephez jutnak a piaci hangulattal és a technikai elemzéssel kapcsolatos tényezők is. Meghatározó jelentőségű szempont továbbá a  megfelelően magas hozam-kockázat arányú befektetési lehetőségek keresése.